Bransjen trenger flere lærlinger som Oliver

Oliver Granlien er en av svært få lærlinger i Reservedelsfaget: – Det er rart faget ikke er mer populært, forteller lærlingen.

– Jeg er veldig fornøyd med at jeg valgte å bli lærling innenfor reservedelsfaget. Det er en variert og spennende jobb for deg som liker bil, men som kanskje ikke ønsker å skru like mye, forteller Granlien.

Delesjef ved Albjerk bil Drammen, Yngve Ødegaard sammen med lærling i reservedelsfaget, Oliver Granlien.

Variert
Oliver mener han har en variert og spennende hverdag. Jobben består av en del kontorarbeid, men også en del praktisk ved å holde orden på delelageret og å sørge for at mekanikerne hele tiden har de riktige delene tilgjengelig.

–Det er faktisk noen av delenummerne jeg kan utenat, ler Oliver. Som spylevæske, nøkkelbatterier og en del andre ting vi bruker mye.

–Litt morsom er det jo også når jeg får bestille bildeler til noen av de litt sjeldne bilene, som for eksempel den nye helelektriske Audi GT. Den er kul.

Audi e-tron GT. Foto: Audi

Få søkere
Selv om søkertallene til bilbransjen generelt er gode, er det likevel stor mangel på lærlinger innenfor noen av fagområdene i bransjen. Sandra Johannessen fra BOB forklarer at dette er noe de aktivt jobber med.

–Jeg tror mye handler om å gjøre faget enda mer synlig for ungdommen. Mange tenker nok at ved et bilverksted så jobber det kun bilmekanikere, men det er jo langt fra sannheten. Det er derfor vi er veldig glade for lærlinger som Oliver, sier Johannessen.

Sandra Johannessen fra Bilbransjens opplærlingskontor i Buskerud. 

–De siste tre årene har vi kun hatt fem lærlinger i reservedelsfaget i Buskerud. Dette er altfor lite. Nå håper vi at mange får øynene opp for dette fagområdet, forklarer Sandra.

Viktigheten med oppdatert kompetanse
Yngve og de andre ved Albjerk bil er vedlig glade for å ta i mot lærlinger, men de blir spesielt glade når de får inn lærlinger som bransjen har ekstra behov for.

–Ikke for å skryte, men enkelte av oss som arbeider på delelageret har faktisk mer peiling på bildeler enn en bilmekaniker har. Selv om delen passer, så er det ikke alltid det er rett del på bilen likevel, forteller Ødegaard.

–Ting blir stadig mer og mer komplisert i takt med utviklingen. For bare ti år siden var det for eksempel langt færre elbiler på veiene.

For å henge med i svingene er vi helt avhengig av lærlinger som Oliver. Det er han som er fremtiden, jeg er jo snart pensjonist, avslutter Ødegård med et smil.

Hvorfor velge bilfaget?

En utdannelse innen bilfaget gir deg en allsidig og ettertraktet utdannelse.
Som lærling får du jobbe praktisk når du er under utdanning. Vi har også samlinger for våre lærlinger som sikrer at du kommer deg gjennom det du skal i læretiden.
Kontakt oss hvis du har spørsmål rundt utdannelse og læretid.  Bli kjent med våre fag!

© Kopirett 2024 - Bilbransjens Opplæringskontor i Buskerud | Personvern | Utviklet av Akari