Lærlingene skal ikke bli satt til «møkkajobbene»

På Gol i Hallingdal finner vi et bilsenter som er kjent for å være spesielt gode på å «produsere» dyktige fagarbeidere. Vi tar en prat med daglig leder Rune Engebretsgård hos Hallingdal Bilsenter for å høre hva de gjør for at lærlingene skal få en best mulig start på karrieren. 

Motorolje i blodet

– Jeg er oppvokst med gårdsbruk og har så lenge jeg kan huske hatt stor glede av og interesse for alt som durer og går, humrer Rune.

– I relativt ung alder kjøpte jeg eget gårdsbruk samtidig som jeg vurderte forskjellige studieretninger. Magefølelsen sa imidlertid at det kunne være kjekt med mekanisk erfaring.

Gikk gradene

Rune fikk jobb som mekaniker på Bilsenteret og fikk tidlig ansvar for lærlingene i bedriften. Dette var nok starten på det som har gjort Bilsenteret unikt i hvordan de «produserer» dyktige fagarbeidere i bilbransjen.

– Jeg fikk stillingen som verksmester og jobbet på mange biler sammen med lærlingene. Dette gjorde at vi utviklet et bedre og bedre samarbeid og vi lærte mye av hverandre hele tiden, minnes Rune. Jeg var imponert av å se hvor fort de vokste når de fikk reelle utfordringer å bryne seg på og ikke ble satt til typiske «møkkajobber» som lærlinger fort kan ende opp med.

Imponert over ungdommene

Rune tredde inn i rollen som daglig leder hos Bilsenteret i 2021. Fortsatt har han god kontakt og samarbeid med lærlingene.

–Jeg lar meg stadig inspirere av å se hvordan lærlingene påvirker hele bedriften. Et eksempel er da smartelefonene gjorde sitt inntog. Vi «gamlekara» lot oss i starten irritere av at de unge hadde trynet i skjermen til enhver tid. Men vi skjønte fort at det kunne være et utrolig godt arbeidsverktøy. Lærlingene søkte seg frem til løsninger på problemer ved hjelp av telefonen, som vi tidligere hadde brukt langt mer tid på å bla frem i permer for å finne svar på, sier Rune med et smil.

Godt for arbeidsmiljøet

Å ha lærlinger har flere positive påvirkninger i en bedrift. En god og jevn aldersfordeling er en av de.

–Det er klart det er viktig at vi ikke har for mange i samme alder i bedriften. Dette gjør oss sårbare og miljøet trenger en god og naturlig fordeling.

–Samtidig må vi sikre oss rekruttering til bransjen og her er samarbeidet mellom skole, bedrift og opplæringskontor avgjørende. Vi ønsker at lærlingene skal bli i bransjen så vi investerer naturlig nok litt ekstra i de med bakgrunn i dette. Samtidig får vi en unik mulighet til å forme de som gode arbeidstakere og kollegaer. 

Ikke vær redd for å ta yrkesfag

Vi spør Rune om han har et råd til unge som skal velge karriere.

–Ikke vær redd for å velge yrkesfag! Ta et fagbrev, vær tålmodig i jobben og lojal mot arbeidsplassen så vil det åpne seg utrolig med muligheter.
Har du gått lærlingløpet hos oss vil vi hjelpe deg videre uansett om vi får plass til deg her eller ikke, avslutter Rune.

© Kopirett 2024 - Bilbransjens Opplæringskontor i Buskerud | Personvern | Utviklet av Akari